سفارش تبلیغ
صبا ویژن
ستمکار را سه نشان است : بر آنکه برتر از اوست ستم کند به نافرمانى ، و بر آن که فروتر از اوست به چیرگى و آزار رسانى ، و ستمکاران را یارى کند و پشتیبانى . [نهج البلاغه]
بیستجان لنجان
 
مقصران خشکی زاینده رود

ایران جزء مناطق کاملا خشک جهان و همچنین در کمربند خشکسالی نیز قرار گرفته است. بر اساس پیش بینی جهانی در سال 2050 ایران از جمله کشورهای درگیر با بحران جدی آب تلقی می شود    .   

 

به گزارش «تابناک»؛ متوسط بارندگی در جهان سالانه 700 تا 750 میلیمتر، متوسط بارندگی در آسیا 600 تا 650 میلیمتر و متوسط باندگی در کشور 200 تا 250 میلیمتر می باشد. در این میان برخی از استان های کشور از جمله استان های فلات مرکزی ایران با کمبود جدی تر آب مواجه می باشند.

 

مثلا چند سالی است که رودخانه زاینده رود در اصفهان خشک شده است و مسئولان یکی از دلایل این خشکی را میزان بارندگی در استان اصفهان که بین 120 تا 140 میلیمتر است، می دانند. در همین حال چند روز پیش مردم اصفهان در تجمعی در کنار رودخانه زاینده رود به خشکی این رودخانه اعتراض و خواستار رسیدگی مسئولان شدند.

 

یک از راهکارهای حل کمبود آب استان اصفهان بهره برداری از پروژه های انتقال آب از سایر استان ها به این استان می باشد، که البته با مخالفت جدی مسئولان و مردم استان های همجوار روبرو شده است. در همین راستا محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت نیز گفته است؛ تأکید ویژه رئیس جمهور به معاونت برنامه‌ریزی این است که آنچه اعتبار برای احیای زاینده‌رود و حل مشکل کمبود لازم است، حتماً باید تخصیص داده شود.

 

در همین راستا حجت الاسلام سالک نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با «تابناک» به بررسی موضوع کم آبی استان اصفهان و خشکی زاینده رود پرداخته است.

 

مقصر خشکی آب زاینده رود چه کسانی هستند؟

 

وی در ابتدا گفت، کمبود آب در استان اصفهان دلایل زیادی دارد.

1- خشکسالی: خشک شدن تالاب گاو خونی باعث شده است که بیش از هزار قنات در یزد و کرمان خشک شده اند. این خشکسالی آثاری دارد، از جمله اینکه کشاورزان دیگر نمی توانند کشاورزی کنند و بی کاری زیاد شده است.

2- کاهش بارش: بارندگی در این سال های اخیر کم بوده است و باعث کمبود شدید آب شده است.

3- مدیریت آب: بر اساس قانون توزیع آب باید آب رودخانه زاینده رود مدیریت شود. با کمال تاسف این اتفاق نمی افتد و این یکی از مسائل مهم است. باید برداشت از آب های بالا دستی استان اصفهان کنترل شود. ولی تا جلسه چند روز پیش در تهران این موضوع رها بوده است. برای همین در استان های بالا دستی مجوز برداشت آب بی رویه داده اند و این یک بخشی اعظمی از علت کمبود اب است.

برداشت اب در بخش بالادستی آب زاینده رود نزدیک به 200 میلیون متر مکعب در سال است. بنابراین اجرای قانون در جهت مسئله آب به خصوص قوانین توزیع آب قابل توجه است. باید «حق آب های» مردم پایین دست رودخانه پرداخت شود.

سالک در ادامه گفت، دو مقوله در زمینه آب مهم است. یکی اینکه چهارده استان گرفتار خشکسالی هستند و باید به آنها توجه ویژه ای کرد. نکته بعدی انتقال اب به فلات مرکزی ایران است.

وی گفت، الان پنج میلیون نفر در استان اصفهان با کاهش فشار آب شرب روبرو هستند و اصفهان در معرض یک بحران است. البته مردم اصفهان مردم مظلومی هستند که دیر حرکت می کنند ولی اگر حرکت کردند منطقی و عاقلانه حرکت خواهند کرد. تجمع مردم در کف رودخانه یک نوع اعتراض به نوع مدیریت توزیع آب زاینده رود بود.

این نماینده مجلس نهم بیان داشت؛ یکی از مصوبات دولت قبل تونل بهشت آباد است. تونل بهشت آباد به طور ثقلی و با تضمین بیش از صد سال آب را به زاینده رود انتقال خواهد داد. بعضی ها مطرح می کنند که در پروژه بهشت اباد آب باید از طریق لوله نه تونل منتقل شود. در حالی که اگر با لوله اب منتقل شود هزینه های بسیار گزافی باید داد. این تونل در داخل استان اصفهان است و ربطی به استان دیگر از جمله چهارمحال و بختیاری ندارد. این تونل 67 کیلومتر است که 17 کیلومتر از این تونل زده شده است و بقیه ان نیز باید به سرعت انجام شود.

سالک در ارتباط با اعتراض برخی از مردم و مسئولان خوزستان نسبت به انتقال آب کارون به اصفهان گفـت، رودخانه کارون در کمترین میزان خود، 11 میلیارد متر مکعب آب دارد و وقتی پر آب باشد 22 میلیارد متر مکعب آب دارد. بنابراین اگر یک میلیارد مکعب آب بخواهد به فلات مرکزی ایران انتقال داده شود، ضرری به جایی نمی زند. اینکه باید آب در خوزستان و سایر استان ها مدیریت شود، حرف درستی است که از اب استفاده کنند تا به خلیج فارس نرود.

وی اضافه کرد، عده ای مطرح می کنند که آب خلیج فارس را شیرین کنیم و به فلات مرکزی پمپاژ کنیم. در حالی که با طرح بهشت آباد با 63 کیلومتر تونل، می شود آب شیرین به فلات مرکزی انتقال داد. در این طرح اب شیرین با پای خودش به رودخانه زایند رود می آید.

ما اینجا به وزیر نیرو عرض می کنیم که آقای وزیر زاینده رود حیات کشور است. شما باید به زاینده رود دائمی فکر کنید و مدیریت کنید نه برای یک رودخانه فصلی برنامه ریزی کنید.

وی در پایان علت انتقال آب زاینده رود به سایر استان ها و شهرها و استفاده در کارخانجات صنعتی عنوان داشت؛ در زمان قبل مدیریت آب کشور منطقه ای بود و کشور به 5 بخش تقسیم شده بود، اما الان مدیریت آب استانی شده است. حرف ما این است که بر اساس مصوبه شورای عالی آب ؛ مدیریت آب از مبداء زاینده رود تا تالاب گاو خونی زیر نظر وزیر است و باید اعمال شود.

از طرف دیگر عده ای موضوع اب را سیاسی کرده اند و به آن دامن می زنند. موضوع آب «ملی» است. مردم استان چهارمحال بختیاری،خوزستان، یزد، کرمان، اصفهان و.. برای ما در تامین آب یکسان هستند. باید نیاز مردم کشور تامین شود که بستگی به مدیریت آب در وزارت نیرو دارد. البته این نکته ضروری است که اب شرب بر آب کشاورزی و صنعت اولویت دارد.

 


کلمات کلیدی:

نوشته شده توسط خدادادموذنی بیستگانی 93/6/10:: 2:25 عصر     |     () نظر
درباره

بیستجان لنجان

وضعیت من در یاهـو
خدادادموذنی بیستگانی
ای آفتاب عشق و عدالت شتاب کن باز آ قنوت باغچه را مستجاب کن این خاک تشنه بی‌تو به باران نمی‌رسد باغ خزان زده به بهاران نمی‌رسد خورشیدی و زمین و زمان در مدار توست مولای من بیا که جهان بی‌قرار توست تنها تو منجی بشر و آدمیتی اصلاً تویی که فلسفه‌ی خاتمیتی تو سِرّ سجده‌های ملائک بر آدمی تو رازِ سر به مُهرِ سحرهای عالمی ماتمکده‌ست کعبه‌ی بی‌تو، خلیل عشق چشمان توست کعبه، بیا ای دلیل عشق با صد هزار جلوه‌ی مشهود می‌رسی با نغمه‌ی الهی داوود می‌رسی موسی شدی و طور به سویت شتافته‌ست نیل است که به شوق تو سینه شکافته‌ست سیمای تو ز یوسف مصری ملیح‌تر همراه تو مسیح و تو از او مسیح‌تر آیات حسن و فضل و کمال تو بی‌حد است خوی و خصال تو همه عین محمد است همراه توست معجزه‌های محمدی داری به روی شانه عبای محمدی مولا بیا به دین بده روح دوباره‌ای با ذوالفقار فتح، شکوه دوباره‌ای برپاست نهروان و جمل‌های دیگری بیت الحرام و لات و هُبَل‌های دیگری هر سنگ را نگاه تو سجّیل می‌کند یا هر پرنده را چو ابابیل می‌کند باز آ که دست ظلم و ستم را قلم کنی باز آ که باز عدل علی را علم کنی باز آ که در مدینه قیامت به‌پا شود صحن و سرای حضرت زهرا بنا شود در چشم تو شکوه الهی خلاصه است صلح و جهاد تو همه عین حماسه است در هر نگات نور خدا موج می‌زند امید سیدالشهدا موج می‌زند آمیزه‌ی صلابت و احساس دیدنی‌ست در قامتت رشادت عباس دیدنی‌ست سمت تو آب‌های روان سجده می‌کنند بر خاک پات مُلک و مکان سجده می‌کنند بی‌انتهاست نامتناهی‌ست علم تو آئینه‌ی علوم الهی‌ست علم تو تا واژه واژه‌ات ملکوت حقایق است در هر نگات جلوه‌ی صد صبح صادق است داری به دوش پرچم باب الحوائجی در دست توست خاتم باب الحوائجی چشم رئوف توست بهشت برین ما نور ولایتت شده حصن حصین ما دلبستگی به رحمت تو در نهاد ماست پلکی بزن، نگاه تو باب المراد ماست شوق تو در هدایت ما بی‌نهایت است چشمان روشن تو چراغ هدایت است برپا شده‌ست در دل عالم چه محشری دیگر بتاب ماه خدا! یابن عسکری من تشنه‌ی نگاه توأم أیها العزیز دلتنگ روی ماه توأم أیها العزیز تا کی نصیب ماست «اَرَی الخَلق» و «لا تُری» کی می‌شود نوای «اَنا المَهدی» تو را … از سمت کعبه بشنوم ای جانِ جانِ جان «عَجّل عَلی ظُه
صفحه‌های دیگر
لینک‌های روزانه
لیست یادداشت‌ها
پیوندها
آرشیو یادداشت‌ها
آهنگ وبلاگ